Lourdes is een stad in het departement Hautes-Pyrénées in Frankrijk. Het is de grootste katholieke bedevaartplaats in Frankrijk. Het is gesitueerd in het zuiden van het land vlakbij de bergen van de Pyreneeën en heeft ongeveer 17.000 inwoners.

…………..…….

In 1858 werd Bernadette, een dorpsmeisje uit het arme gezin Soubirous, gekozen om Gods boodschappen van de Heilige Maagd Maria te ontvangen in de grot van Massabielle bij Lourdes. Achttien keer verscheen Maria aan Bernadette. Op donderdag 18 februari 1858, de dag na Aswoensdag die de vastentijd voor Pasen in 1858 inluid, ontving Bernadette een oproep om naar de grot terug te keren.

De daarop volgende donderdag, 25 februari 1858, ontsprong op aanwijzingen van Maria een waterbron. Vier weken daarna, op donderdag 25 maart 1858 de dag van de Blijde Boodschap, openbaarde zij zich aan Bernadette wie zij was. Een van haar boodschappen luide als volgt: “Ga de priesters zeggen dat men hier een kapel moet bouwen. Laat men in processie hierheen komen”.

Sindsdien Lourdes is een belangrijke bedevaartplaats geworden mede ook door het ontstaan van veel wonderen.

…………..…….

Op 29 juli 1866 trad Bernadette onder de naam Marie-Bernard in een klooster in Nevers (midden-Frankrijk). Binnen de kloostermuren mocht zij echter met geen woord spreken over hetgeen in Lourdes was gebeurd. Hier had zij vrede mee. Ze werkte als hulpkosteres en ziekenverzorgster, tot ze te ziek werd. Ze stierf op 16 april 1879, amper 35 jaar oud, en zou op haar sterfbed nog eenmaal een visioen hebben gehad.